Barajul de acumulare

Între localităţile Voila şi Cincşor, pe râul Olt, a fost construită minihidrocentrala electrică, care a format barajul de acumulare. Obiectivul a devenit o atracţie turistică mai ales pentru amatorii de pescuit sportiv, dar şi pentru iubitorii de păsări. Aici se pot vedea pe tot parcursul anului diverse păsări de baltă, peşti, zona fiind un loc oportun vara pentru campare şi plajă, iar iarna, pentru pescuit la copcă.

Herghelia de lipitani

Herghelia de lipiţani Sâmbăta de Jos

Herghelia de la Sâmbăta de Jos este singura herghelie din România unde se creşte rasa de cai lipiţani, cea mai veche rasă modernă de cai din Europa. Herghelia este situată pe proprietatea castelului Bruckenthal, construit pe la 1750 de contele Jozsef Bruckenthal.

În anul 1917, herghelia a fost transferată cu totul în Ungaria, dar a revenit aici după 3 ani şi a rămas până astăzi. Are în jur de 300 de cai, reprezentând fiecare dintre cele opt familii ale rasei lipiţane: Neapolitano, Conversano, Tulipan, Pluto, Favory, Siglavy Capriola, Maestoso şi Incitato. Caii sunt împărţiţi pe categorii: armăsarii de montă publică, iepele-mame, caii de turism ecvestru, caii de sport, femelele tinere, masculii tineri.

Herghelia poate fi vizitată cu ghid. Oferta complexului mai cuprinde spectacole ecvestre, cursuri de călărie, cursuri de trăsură, curse de cross country (trasee călare cu o durată de aproximativ 3 ore) pentru călăreţii cu experienţă, plimbări cu sania sau cu căruţa.

Herghelia se vizitează de miercuri până duminica. Luni şi marţi sunt zile libere. Programul de vizitare este între orele 10 -16.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Sâmbăta de Jos

Biserica în stil bizantin a fost zidită în anul 1802 de baronul Samuil Brukenthal pe seama confesiunii ortodoxe, ai căror membri lucrau pământurile domeniului ca iobagi. Biserica se află in apropierea cimitirului şi are formă de corabie. Are două cupole pictate după iconografia Vechiului şi Noului Testament.

Pictura a fost realizată, conform unei pisanii, la 1806, de zugravul Pantelimon, pe timpul împăratului Franciscus, pe cheltuiala satului.

Castrul de la Cincşor

Un castru roman a fost depistat şi la Cincşor, fiind un loc de staţionare a cohortei II Flavia Bessorum, stabilită aici încă din timpul războaielor de cucerire ale Daciei. Se pare că această unitate militară era alcătuită din traci.

Urmele castrului descoperite în urma cercetăriilor arheologice sunt un strat de dărâmături de la ziduri din piatră, tencuială, mortar, fragmente din ţiglă, cărămizi şi olane, ceramică romană, turnurile de colţ ale castrului, un mic depozit de obiecte din fier, opaiţe ştampilate. Este dovada romanizării populaţiei din Ţara Făgăraşului.

Lângă acest castru roman s-a descoperit masca din bronz, parte componentă a unui coif de cavalerist roman, găsită în asociere cu ceramică. Este o mască de paradă destinată trupelor de cavalerie sau formaţiunilor călări şi datează din sec. II -III e.n. Masca se păstrează la Muzeul Ţării Făgăraşului.

Fortificaţiile de la Voila

În zona localităţii Voila s-au descoperit aşezări dacice deschise din secolul I e.n, care şi-ar fi încetat activitatea la începutul sec. al II-lea e.n, în timpul războaielor daco-romane, când au fost distruse prin incendiere, populaţia dacică fiind mutată la nord de Olt. Urme ale acestor aşezări sunt materialele arheologice depistate în urma săpăturilor, în special ceramice.

Palatul Brukenthal

Castelul Brukenthal, Sâmbăta de Jos

Castelul Brukenthal este situat în localitatea Sâmbăta de Jos, pe DN1, între Sibiu şi Făgăraş, la 300 metri de la intersecţia DN1 cu drumul judeţean Sâmbăta de Jos - Mănăstirea Brâncoveanu.

Castelul se află în incinta Hergheliei de lipiţani de la Sâmbăta de Jos. A fost construit în stil baroc între anii 1750-1760 de contele Jozef von Brukenthal, fratele lui Samuil von Brukenthal. Castelul are o construcţie solidă, cu ziduri groase şi de 1,2 m şi 35 de încăperi, în care au fost montate sobe de ceramică adusă din Viena. Terenul de 1700 ha pe care a fost edificat castelul a fost atribuit contelui în arendă de împărăteasa Maria Thereza pe 99 ani.

În secolul al XX-lea, castelul a avut de suferit în urma unui incendiu. Atunci a ars acoperişul, iar în anii '40, cei care l-au reparat au acoperit celebrele picturi de pe pereţi. Castelul este în stare de degradare, iar fonduri nu s-au găsit încă pentru restaurare.

Biserica fortificata din Cincsor

Ansamblul săsesc din Cincşor

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Cincşor (germană: Kleinschenk) se află pe partea dreaptă a Oltului, la cca. 70 km de Braşov şi la cca. 74 km de Sibiu, pe DN 1/E 68 Braşov - Sibiu. În localitatea Voila se urmează drumul care duce spre Agnita şi Sighişoara. După cca. 1,5 km din Voila, peste podul peste Olt se ajunge la Cincşor, iar în centrul satului se află obiectivul turistic cel mai vechi din Transilvania.

Biserica fortificată din Cincşor a fost construită în 1421 şi face parte din patrimoniul cultural al României.

Ansamblul Bisericii fortificate din Cincşor cuprinde o biserică în stil gotic târziu, turnul cu clopote şi cele patru turnuri de apărare, două incinte înconjurate de ziduri de apărare şi zidurile de apărare propriu-zise. I se mai alătură acestui ansamblu două clădiri amplasate în imediata vecinătate a bisericii: fosta Şcoală Evanghelică şi fosta Parohie Evanghelică.

În a doua jumătate a sec. XIII s-a realizat construcţia unei biserici în stil roman, cu turn pe partea vestică. Arcadele intersectate ale parterului se deschid cu arcade rotunde înspre naos. Anul 1421 poate fi zărit pe peretele naosului în stil gothic.

În sec. XV are loc fortificarea bisericii din Cincşor cu ziduri înconjuratoare şi turnuri. Altarul bisericii a fost pictat în anul 1868 de Carl Dörschlag, un pictor transilvanean născut în nordul Germaniei, cu studii academice la Berlin.

În biserică exista o orgă ce datează din anul 1805 adusă de Samuel Matz Birthalm, fiind una dintre cele mai renumite orgi pentru biserici din Transilvania şi din ţară. Clopotul mare datează din anul 1937, iar clopotul de mărime medie este din anul 1644.

Din totalul familiilor de saşi care au conveţuit aici, astăzi mai sunt doar 22 de enoriaşi de confesiune evanghelică.

Clădirea fostei Parohii Evanghelice datează probabil din jurul anilor 1420, dar o inscripţie pe o parte mai nouă a clădirii face referire la anul 1624, iar forma actuală datează din secolul al XIX-lea.

Şcoala Evanghelică este o cladire mai recentă şi datează din anul 1910. A fost construită într-un stil Art Nouveau (Jugendstil) adaptat de arhitectul Fritz Balthes (1882 - 1914), născut la Sighişoara, cu studii la Berlin, Mȕnchen şi Karlsruhe.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter