Manastirea Bucium

Mănăstirea Bucium

Este situată la poalele Munţilor Făgăraş, într-un loc deosebit, în mijlocul naturii, la 3 km de localitatea Bucium. A fost edificată începând cu anul 1992, pe amplasamentul vechii mănăstiri distruse de împărăteasa Maria Tereza la 1761. A fost construită urmând revelaţia unui localnic, ,,Moş Ilie", iar familia Şandru şi-a donat averea pentru edificarea locaşului de cult. Este mănăstire de călugări, iar hramul se prăznuieşte de sărbătoarea Schimbarea la faţă, pe 6 august.

Muzeul Radocea

Muzeul adăposteşte cea mai diversificată colecţie de costume populare din toate colţurile ţării şi chiar ale lumii. Este amplasat într-o casă tradiţională din secolul XIX. Casa în care se află această colecţie de porturi populare este şi ea o piesă reprezentativă pentru arhitectura noastra populară.

Grădina, livada, cuptorul de pâine, prezenţa tradiţionalelor unelte de plugărie şi de prelucrare a cânepii şi a inului, conferă muzeului înfăţişarea unei gospodării tărăneşti autentice. Pe lângă costume populare, colecţia mai cuprinde ţesături tradiţionale specifice zonei şi mobilier ţărănesc sculptat sau pictat cu rafinament.

Moara cu apă din Ohaba

Roata celei mai vechi mori din Ţara Făgăraşului se roteşte de mai bine de 135 de ani, iar făina produsă aici are un gust inconfundabil pentru că fiecare bob este măcinat de pietre cu o viteză mică, faţă de cea a morilor acţionate electric. Moara de Apă din Ohaba a rămas singura care încă mai macină cu vechea instalaţie ţărănească.

Doamna Virginia Popa este moştenitoarea Morii cu Noroc, cum au denumit-o sătenii, fiind a patra generatie care îngrijeşte şi menţine moara în viaţă, împreună cu soţul ei.

Secretul morii ar fi că are cremene franţuzesc, adus tocmai de la Lyon. Este cea mai rezistentă piatră, forţa ei devenind motiv de mandrie pentru Franta, care a trimis cremene în întreaga Europă. Forţa râului este cea care asigură randamentul morii.

Vizitarea morii te duce în timp cu peste un secol şi jumătate, iar pentru a asculta povestea morii, te poţi caza la pensiunea deschisă aici, chiar lângă moară, pentru turişti. Camerele sunt curate, amenajate în stil tradiţional, cu paturi cu saltele de paie, costume populare de la bunica, sobe cu lemne.

Nămolul terapeutic de la Perşani

Sunt renumite izvoarele de ape minerale (mineralizare totală 18,4 g la litru) clorurate, bicarbonatate, sodice, feruginoase şi calcice de la Perşani, unice în Ţara Oltului. De asemenea, are calităţi terapeutice şi nămolul sapropelic, de turbă, de la Perşani, care este recomandat în tratamentul bolilor reumatismale.

Sunt situate la intrarea în localitatea Perşani, pe DN1, între Braşov şi Făgăraş, la 20 km de Făgăraş. Se poate ajunge cu maşina sau cu trenul, staţionare în Gara Perşani.

Biserica Sf Arangheli - Persani

Biserica Sfinţii Arhangheli din Perşani

Biserica este declarată monument istoric, este de rit ortodox şi este situată în localitatea Perşani din comuna Şinca, pe DN1, la 40 km de Braşov spre Făgăraş. A fost construită în anul 1704 în stil brâncovenesc, cu pridvor şi turn identice cu ale Bisericii Brâncoveneşti din Făgăraş.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Ohaba

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ohaba

Biserica veche din piatră, martor tăcut al derulării istoriei, se află amplasată la înălţime, pe dealul din mijlocul cimitirului, şi constituie unul dintre primele monumente de influenţă brâncovenească. Se presupune că a fost edificată undeva între 1769 şi 1773. Se aseamănă cu biserica din Şercăiţa şi a fost constrută în etape, altarul, apoi naosul fără clopotniţă, iar în anul 1823 pronaosul şi tinda cu turnul.

Biserica a fost construită din cărămidă şi gresie verzuie provenită din cariera de la Perşani a baronului Bruckenthal. Pavimentul altarului e din lespezi de piatră, iar a naosului şi pronaosului din cărămidă.

De un interes deosebit este pictura interioară, care pare a fi executată de aceeaşi mână care a pictat şi biserica din Şercăiţa, un anume zugrav Teodor, în timpul protopopului Gheorghe din Ohaba.

Din 1943 a fost construită în Ohaba biserica nouă, tot „Adormirea Maicii Domnului", mult mai mare.

Aşezarea Dacică de la Şinca Veche

La 50 km de Braşov, pe drumul spre Sibiu, la Băile Perşani stânga spre satul Şinca Veche, din inima satului se deschide un drum spre munte şi la nici o sută de metri, drumul ajunge la Dealul Pleşului ce ascunde în pântecul său comorile de la Şinca Veche, bisericile săpate în piatră, aşezarea dacică, vatra monoliţilor, izvorul tămăduitor, parcul ecologic şi mănăstirea nouă, a Sfântului Nectarie. .

Aşezarea dacică de la Şinca Veche este de pe vremea lui Tiberius, din secolul III-IV îHr. şi se întinde pe o suprafaţă de un hectar. Aşezarea dacică se află la sud de sat, la o depărtare de aproximativ 1 km, în dreapta pârâului „Creţul", la circa 400 m de acesta, pe Dealul Pleşu. S-au descoperit şase locuinţe de suprafaţă, în care erau bucăţi de lipitură de perete arsă şi cărbune, cărbune, bucăţi de lut înroşit în foc, pietre dispersate, borcane cu sau fără brâu alveolat sau crestat, străchini, ceşti şi torţi de ceşti, o fusaiolă, fragmente de la doi kanthorai de imitaţie, 10 ceşti miniaturale întregi sau fragmente, o foiţă de aramă, buze de fructieră, boluri. S-au descoperit şi 13 bordeie(gropi), la 50 m sub pământ.

Nu este exclus ca aşezarea dacică civilă de pe dealul „Pleşu" să fi luat sfârşit la cucerirea romană (anul 106 după Hristos), locuitorii suferind o stămutare supravegheată, ca să poată fi încadraţi în rigorile noii orânduieli, la Şinca Nouă, unde este atestată o aşezare de pe cuprinsul căreia provin 4 monede romane imperiale din vremea lui Antionius Pius, Faustina Junior, Pautila şi Alexander Severus, aflate în prezent la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Templul Ursitelor de la Şinca Veche

Grota din Şinca Veche se află sub dealul Pleşu, la caţiva zeci de metri de la ieşirea din localitate. I-au fost atribuite mai multe denumiri, ca ,,Templul Ursitelor", ,,Mănăstirea Săpată în Piatră" sau ,,Mănăstirea Rupestră", fiecare dintre aceste nume având o legendă aparte. Grota este învăluită în mister din cauza arhitecturii, a însemnelor de pe pereţi şi a existenţei a două altare. Aici se poate vedea Steaua lui David, iar în centrul ei simbolul Ying-Yang. Ceea ce este interesant este faptul că în camera din mijloc există un pătrat ca o adâncitură. Dacă te aşezi în mijlocul pătratului şi îţi îndrepţi privirea spre turn, se poate observa semnul Yin-Yang ca şi cum ar fi sculptat din piatră o jumătate, iar cealaltă jumatate este data de săpătura turnului pe unde intră lumina.

Nu se cunoaşte vechimea grotei. Grota este monument istoric, iar astăzi o fundaţie a început să se ocupe de conservarea şi amenajarea acestui loc.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter