Cojocăritul şi ţesutul

Cojocaritul este un obicei specific satului făgărăşean, frumuseţea cojoacelor fiind recunoscută pe plan mondial.

Femeile satelor făgărăşene păstrează şi astăzi şi practică ţesutul. Războaiele de ţesut sunt aşezate în camera de lucru a gospodăriilor făgărăşene pe tot parcursul lunilor de iarnă, când sunt ţesute cele mai diversificate obiecte, de la ţoale, la cârpe de perete şi ştergare, până la costume populare. Turiştii îşi pot achiziţiona astfel de obiecte şi, mai mult, pot învăţa din arta ţesutului poposind alături de îndemânaticile ţărănci.

Pe 28 decembrie, in fiecare an, are loc in Sinca Noua festivalul cetelor de feciori din Tara Fagarasului.

Roata de foc

Este un obicei păstrat la Şinca Nouă şi care se desfăşoară în fiecare an în prima săptămînă înainte de Postul Paştelui. Este un obicei care aminteşte de tradiţiile dacice şi în care se angrenează tot satul, de la copii la bătrîni.

Roata de foc este mânuită de feciorii de ceată.

Ziua eroilor

De Înălţare, în fiecare sat se comemorează eroii căzuţi în cele două războaie mondiale. La monumentele ridicate în memoria acestora care se găsesc în fiecare sat făgărăşean, se organizează parastase, elevii de la şcoli prezintă spectacole patriotice.

Obiceiuri de Crăciun

În fiecare sat, începând cu Ajunul Crăciunului, se derulează ca într-un film obiceiurile de Crăciun: colindatul în Ajun la fiecare gazdă din sat, urmând apoi fetele satului la care se face joc. În fiecare zi de Crăciun se face joc cu învârtită, feciorească, posovoaica, zăuritul fetelor, se merge la biserică unde se colindă, zăuritul celor care poartă numele Vasile, 1 ianuarie, şi al Ionilor, pe 7 ianuarie, jocul ţurcii, a berbecului şi Steaua.

De la Cârţişoara până la Şinca Nouă, de la Arpaş până la Şercaia, Părău şi Şoarş, se păstrează aceste obiceiuri.

Turiştii pot avea un sejur tradiţional în satele făgărăşene în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ceata Sinca Noua

Parada Cetelor de feciori

Este manifestarea ce se organizează anual la 7 ianuarie, când se sparg cetele de feciori. Are loc la Făgăraş şi participă toate cetele din Ţara Făgăraşului. Feciorii invită şi fetele care au jucat în vatra satului. Feciorii şi fetele îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare ale satului făgărăşean colindă, joacă şi îşi prezintă frumoasele costume populare.

Pentru turişti este evenimentul de la care pot rămîne cu frumoase amintiri.

Cetele de feciori

În fiecare localitate din Ţara Făgăraşului, în perioada sărbătorilor de iarnă se organizează cete de feciori, un obicei străvechi care s-a păstrat până în ziua de azi. Satul făgărăşean este în sărbătoare, prinde viaţă în perioada 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, până la 7 ianuarie, de Sf. Ioan. Răsună satele de colindele feciorilor, de jocul popular tradiţional organizat în vatra satului, este o paradă minunată a costumelor populare tradiţionale specifice fiecărui sat făgărăşean.

Ceata de feciori este atracţia zonei şi merită văzută în fiecare iarnă. Ceata de feciori organizată în fiecare sat făgărăşean îşi începe activitatea cu obiceiul colindatului. În Ajunul Crăciunului fiecare gospodărie făgărăşeană este colindată cu colindele specifice fiecărui sat. Este evenimentul care merită văzut de turiştii care vizitează satul făgărăşean.

Tot în Ajunul Crăciunului copiii din sate de până la 14 ani se organizează şi ei în cete numite ,,Stea". Îşi încep colinda Irozilor încă din dimineaţa Ajunului de Crăciun, până la lăsarea întunericului. Ei prezintă în fiecare casă, sub formă de scenetă, viaţa şi întâmplările Mântuitorului Iisus legate de Naşterea Sa. Este un alt punct de atracţie al satului făgărăşean din perioada Crăciunului.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter