Trasee Turistice Montane

Vezi Harta

Traseul nr.1: triunghi roșu - Valea Sâmbetei

Mănăstirea Brancoveanu (690m) - Complexul Floarea Reginei - Cabana Valea Sâmbetei (1401m) - Refugiul Salvamont - Fereastra Mare (2188m)

Lungime traseu: ~8km

Diferența de nivel: 1498 m

Durata: 5-6 ore vara; 8-10 ore iarna

Grad de dificultate: mediu; periculos iarna

Nivel de echipare: complex

Pentru a ajunge la mănăstirea Brâncoveanu, pornim din comuna Sâmbăta de Jos (DN1/E68) pe drumul asfaltat DJ105B (panou indicator) și după 15 km suntem la mănăstire, de unde începe descrierea traseului. De aici șoseaua, devenită drum forestier de la ramificația cu drumul spre orașul Victoria, continuă să urce pe firul apei.

În dreptul unui hotel, pe malul opus, în Poiana Urzicii, întâlnim marcajul punct roșu, care ne conduce în Muchia Drăgușului (traseu 2).

La 5,2 km de la mănăstire, drumul forestier ia sfârșit pe malul stâng al văii, pe versantul estic, împădurit, al Drăgușului.

De la capătul drumului forestier începe poteca ce se angajează pe malul stâng al apei, în urcuș usor, printr-o vegetație bogată, caracteristică văilor umede. În stânga, apa Sâmbetei se zbate zgomotos în ulucul ei de piatră formând mici cascade, numite La vâltori. După încă 30 minute, traversăm firul apei pe un podeț care ne duce pe malul drept, pe care îl urmăm, dar nu pentru mult timp, căci revenim definitiv pe malul stâng, unde urcăm, de acum mai accentuat.

Trecem printr-o pădure de molid. Înainte de ieșirea din padure întâlnim marcajul cu punct roșu pe care, în aproximativ 1,5 ore, ajungem la Coliba lu' Remus Sofonea din Muchia Drăgușului (traseul 2).

La aproape 2 ore de la plecare, iesim în sectorul glacial al văii. Suntem în dreptul fostei stâne din Valea Sâmbetei, străjuita de Muchia Drăgușului. De partea cealaltă a apei se înalță muchia Sâmbetei pe care se poate zări, la limita pădurii, un grup de stanci golașe. Este locul numit Piatra Caprei.

Din fața fostei stâne, o potecă marcată pornește către Piatra Caprei. Traversează firul văii pe un podeț, la confluența cu valea Pietrei Caprei, urcă pe partea dreaptă a pârâului, traversează o poiană și apoi începe să urce în serpentine scurte și urcuș relativ puternic până deasupra pădurii de molid, la stânca amintită. De aici avem o perspectivă largă spre Budru-Gălășescu și întreaga Muchie a Drăgușului. Cărarea este bine conturată și poate fi parcursă, dus-întors, într-o oră. De la fosta stână, drumul continuă în urcuș. Semnele de marcaj, triunghiul roșu, sunt aplicate acum pe stâlpi sau pe pietre. În curând ajungem la cabana Valea Sâmbetei. Din fața cabanei pornește un traseu marcat cu cruce albastră care ne conduce în 30-45 min la Chilia părintelui Arsenie Boca. Marcajul este bun, dar poteca este deteriorată. Chiar de la cabană pornește și drumul spre creastă. Se îndreaptă spre sud, în urcuș ușor, pe malul stâng al văii, care are acum aspect tipic glaciar, cu versanți împăduriți, sfârtecați ici-colo de furia torenților și avalanșelor.

La 20 de min de la cabană, după ce trecem de refugiul Salvamont, ajungem la punctul numit Fundul Văii, unde întâlnim traseul marcat cu punct albastru ce vine din Căldarea Racorele (traseul 3). Continuăm drumul marcat cu triunghi roșu. În punctul La Cruce se desprind spre est traseele Cheia Bândei, marcaj punct roșu, și Piatra Caprei, marcaj triunghi albastru. Continuăm drumul pe marcajul triunghi roșu, aplicat pe pietre; ajungem după un urcuș mai susținut în Căldarea Bună, lăsăm în stânga prăvăliturile de stand din Colțul Bălăceni și continuăm să urcăm ușor prin Căldarea Bună.

Ajunsă sub peretele Ferestrei mari, poteca se abate la stânga și începe să urce în serpentine, la început largi, apoi din ce în ce mai strânse, pănă în șa, în dreptul unui stâlp indicator. În față, dincolo de Valea Bândei, ce se deschide la picioarele noastre, se înalță muntele Dara, cu versantul nordic sfâșiat de torenți. În urmă, în vale, la limita pădurii, zărim cabana Valea Sâmbăta, iar jos de tot, unde începe șesul Țării Oltului, un ochi ager poate vedea Mănăstirea Brâncoveanu, de unde am plecat.

Traseul nr.1Traseul nr.1Traseul nr.1Traseul nr.1
Vezi Harta

Traseul nr.2: punct roșu - Muchia Drăgușului

Mănăstirea Brâncoveanu - DJ 102G - Cabana Casa Zmeilor, Poiana La Lespezi / Coliba lu' Remus Sofonea - La Poliță - Căldarea Răcorele.

Lungime traseu: ~ 8,5 km

Diferenta de nivel: 1598m

Durata: 6-8 ore vara; 8-10 ore iarna

Grad de dificultate: mediu; periculos iarna

Nivel de echipare: complex

Traseul prezintă două porțiuni distincte: o veche potecă pastorală, în general ușor de parcurs și lipsită de pericole, pana la Polițe, și o porțiune mai dificilă în dreptul pârâlui Polițe, unde pentru a ușura accesul, au fost montate cabluri.

Intrăm în traseul propriu-zis din DJ102G (Mănăstirea Brancoveanu-Orasul Victoria), la kilometrul 7,3 (Cabana Casa Zmeilor și pârtia de schi Moțul Drăgușului), trecând pe lângă

Izvorul părintelui Arsenie Boca. După ce traversăm pășunea numită de localnici Poiana de sub coastă, începe un urcuș abrupt, apoi panta se mai domoleste, iar poteca se înscrie prin pădurea de foioase, când pe coastele vestice ale Muchiei Drăgușului, când direct pe culme.

La aprox. 1000m altitudine suntem în poiana „La Altoaia", cunoscută și sub numele „La comandă" Comanda de vară - partizani. Dintr-o a doua poiană se desprinde către stânga (est) un drum spre Valea Sâmbetei (Traseu 1), marcat cu punct roșu, care ajunge în Poiana Urzicii, față în față cu Floarea Reginei.

Mai departe, poteca urmează linia de cumpănă, străbătând o rariște de molid, după ce trece pe versantul estic, dezgolit de pădure.

În poiana La Lespezi, la aproximativ 1650 m altitudine, se află o veche cabană de vânătoare, azi refacută, ce poartă numele unui Drăgușan care a luptat, alături de mulți alții, împotriva comunismului. Aceasta se numește Coliba lu' Remus Sofonea și oferă posibilități de înnoptare în condiții de bivuac. Poiana ne oferă panorama zonei de sud-vest, spre Viștișoara.

Din poiană lăsăm în stânga o nouă ramificație a potecii, marcată tot cu punct roșu, ce face legătura cu traseul 1 - Valea Sâmbetei - care ajunge de data aceasta la cabana Valea Sâmbetei. Trecând printr-un pâlc de brazi pitici, în 10 minute ieșim în golul alpin. Și din micile poienițe, dar mai ales dupa ieșirea în golul alpin, se pot vedea crestele impunătoare ale Munților Făgărașului. În est avem Valea Sâmbetei, iar în vest, Valea Viștișoarei, marginită de partea cealaltă de Muchia Zănoagei, cu creasta ascuțită și pereți sfârtecați de hornuri și valcele adânci, înecați spre poale în grohotișuri.

Primul vârf mai proeminent, ridicat pe Muchia Drăgușului, este vârful Noaghea (2012m). Din

dreptul lui, poteca ocolește pe versantul estic o zonă de stâncărie, până dincolo de vârfurile Crinta (2114m) - unde se află un bordei de piatră - și Claia Codrei (2183m). Urmează o zonă de urcușuri și coborâșuri pe vâlcel.

În dreptul pârăului Polițe, zona numită La Polițe este mai dificilă, în parcurgerea căreia ne sunt de folos cablurile montate în stâncă.

Apoi trecem peste piciorul estic al vârfului Piatra Roșie, unde întalnim și un pilon metalic cu marcaj. Acest punct reprezintă un excepțional loc de belvedere de unde vedem pereții nordici.

Vedem, de la este spre vest, vârful Cheia Bândei din Muchia Sâmbetei, caldarea Fundul Bandei, Coltul Balaceni (Căldarea bună), vârful Budru (Slănina), Gălășescu Mic, Gălășescu Mare, și chiar la picioarele noastre, Căldarea Răcorele, precum și căldarea Curtea Oțelelor. În căldarea Răcorele observăm două lăculețe, pe care Stavros le numea Topila Baronesei, fiind asemănătoare cu apele în care altădată se topea inul.

La aproximativ 20 min. de la pilonul cu marcaj, întalnim traseul marcat cu punct albastru și putem continua drumul fie la vest, spre Viștișoara (traseul 3), fie la est, spre Valea Sâmbetei, (traseul 1).

Traseul nr.2Traseul nr.2Traseul nr.2Traseul nr.2

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter