Şcoala grănicerească

Clădirea în care a funcţionat şcoala grănicerească a fost restaurată şi poate fi vizitată în localitatea Recea.

Această şcoală, fostă "şcoală capitală" pe timpul existenţei Regimentului 1 grăniceresc român (1763-1851), datorită prestigiului de care se bucura şi, totodată, tradiţiei împământenite ca grănicerii să-şi dea copiii să înveţe acolo, era frecventată de numeroşi şcolari ce proveneau din numeroase sate ale Ţării Făgăraşului.

Aici, la Vaida Recea, a fost sediul companiei a IX-a, şi totodată a batalionului al doilea din regimentului grăniceresc, care-şi avea comandamentul în comuna Orlat (jud.Sibiu), regiment românesc ce cuprindea sub jurisdicţia sa 82 de sate, aşezate pe toată partea de sud a Transilvniei, între Haţeg şi Zărneşti (Tohanu Vechi).

Casa memorială Ioan Boeriu

În localitatea Recea a fost înfiinţat un muzeu în memoria generalului Ioan Boeriu. Născut în anul 1859, în satul Vaida Recea din ţinutul Făgăraşului, fiu al fostului grănicer român Ioan Boeriu şi al soţiei acestuia, Ana, născută Pop, viitorul general şi-a început studiile la şcoala grănicerească din satul natal. Absolvind această primă şcoală cu rezultate meritorii, s-a înscris la Gimnaziul romano-catolic din Sibiu, unde şi-a desăvârşit cunoaşterea la perfecţie a limbii germane, limbă care-i va fi deosebit de utilă în viitoarea carieră militară.

După absolvirea gimnaziului, părinţii l-au îndemnat să urmeze teologia, ca ulterior să revină în satul natal în calitate de preot.

S-a înscris apoi la Şcoala de Cadeţi (Kadettenschule) din Sibiu, şcoală a armatei austro-ungare, iar după absolvire a fost repartizat la Regimentul cezaro-crăiesc de infanterie nr. 68. A primit diferite funcţii în regimente care-şi aveau garnizoane în: Bosnia, Budapesta şi Viena. În anul 1905 este avansat în gradul de maior şi primeşte comanda unui batalion din Regimentul de infanterie nr.76 din Esztergom (Ungaria). La 1 mai 1909 a fost avansat la gradul de locotenent colonel, iar în anul 1914 purta gradul de colonel.

Participă la campaniile armatei austro-ungare în anii primului război mondial. La 23 august 1914 a fost decorat cu Crucea de cavaler al Ordinului "Maria Tereza", primind totodată şi titlul nobiliar de "Baron de Polichna" şi mai apoi decorat cu Ordinul "Leopold" în grad de cavaler.

A fost grav rănit în luptă şi apoi avansat la gradul de general maior (11 septembrie 1915). După ieşirea din spital, generalul Ioan Boeriu a fost numit într-o importantă funcţie din cadrul Ministerului de Război din Viena.

A participat la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Naţională care a consfinţit Unirea. O anumită perioadă a fost membru al Senatului României. S-a stins din viaţă la 2 aprilie 1949, în satul său natal, fără a avea urmaşi direcţi. A fost membru al Despărţământului Astra.

Casa memoriala Aurel Vijoli

Casa memorială Aurel Vijoli

În memoria fostului ministru de finanţe şi guvernator al Băncii Naţionale în perioada 1947 -1952, Aurel Vijoli, a fost înfiinţată la Recea casa memorială ce-i poartă numele. Aurel Vijoli s-a născut la 12 februarie 1902 şi s-a stins din viaţă la 1 iulie 1981 la vârsta de 79 de ani.

Obiectivul a fost inaugurat la împlinirea a 131 de ani de la înfiinţarea BNR. Colegiul tehnic din Făgăraş a fost denumit Aurel Vijoli, în memoria fostului ministru.

Biserica Sf. Nicolae din Săsciori

Biserica a fost declarată monument istoric şi a fost ctitorită în secolul XVII. Hramul bisericii a fost păstrat Sfântul Nicolae.

În sat mai există o biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Manastirea Dejani - Acoperamantul M Domnului

Mănăstirea Dejani

Mănăstirea Dejani se află în localitatea Dejani, la o distanţă de 16 kilometri mai spre sud de Făgăraş şi la doar 3 kilometri de poalele Masivului Făgăraş. Este atestată documentar înainte de anul 1700 într-o "Conscriptie" din anul 1748, alături de alte 12 mănăstiri din districtul Făgăraşului. După marea urgie a catolicilor de la 1761, nici una din mănăstirile din district nu a mai rămas în picioare.

În anul 1990 a fost descoperit locul uneia din vechile mănăstiri de către preotul paroh Aurel Popa şi s-a trecut la construcţia locaşului de cult. Doi călugări de la Sihla s-au stabilit aici şi s-au ocupat de edificarea bisericii.

Mănăstirea Dejani, cu obşte de călugări, poartă doua hramuri: Acoperământul Maicii Domnului, în biserica mare, şi Schimbarea la Faţă, în paraclis.

Manastirea Sf Apostol Andrei

Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei

Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei se află amplasată la poalele Munţilor Făgăraş, într-un loc liniştit şi feeric, pe malul râului Berivoi, în apropierea localităţii Berivoi.

Mănăstirea este reînfiinţată la iniţiativa părintelui Aurel Răduleţ, fost vicar administrativ şi fiu al satului Berivoi. A fost ales acelaşi amplasament al vechii mănăstiri, ce datează din 1761, an în care împreună cu încă 39 de mănăstiri din Ţara Făgăraşului şi alte 200 de lăcaşuri de cult din tot Ardealul, este distrusă de armatele generalului A. Bukow, din ordinul împărătesei austro-ungare, Maria Tereza. Distrugerea ei a implicat şi uciderea unor călugări din obştea existentă atunci, condusă de stareţul Gervasie, venit de la Muntele Athos.

Timp de aproape 250 de ani, locul a rămas doar în amintirea localnicilor, numit „La mănăstiri", până în 1993, când se pune piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfântul Apostol Andrei. În fiecare an, la 30 noiembrie, aici se prăznuieşte hramul mănăstirii.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter