Ape minerale

Băile Veneţia de Jos (450 m altitudine) reprezintă o staţiune balneoclimaterică sezonieră, aflată la 3 km est de satul cu acelaşi nume, la poalele dealului Dosul Măgurii, cu ape minerale descoperite în anul 1923.

Caracteristicile staţiunii: ape clorice, sodice, bicarbonatate, feruginoase. Se găsesc şase izvoare cu apă minerală (mineralizare totală de 3,6 g la litru), instalaţii pentru băi calde şi bazine pentru băi calde şi reci, precum şi izvor amenajat pentru cură internă.

La 6 km est de staţiunea balneo-climaterică se află peştera Veneţia de Jos.

Biserica din Veneţia de Sus

Biserica din Veneţia de Sus este construită înainte de 1776, pe locul unei biserici de lemn mai vechi. La ridicarea ei s-au folosit unele materiale recuperate de la mănăstirea din pădure, distrusă în 1761 odată cu celelalte aproape 40 de mănăstiri din Ţara Făgăraşului, la ordinul generalului Bukow.

Turnul clopotniţă, cu ziduri groase de 1,35 m, a fost ridicat mai târziu, în 1830. La exterior, împrejurul bisericii, se desfăşoară un soclu scos în afară, iar deasupra lui apare un brâu zimţat, format din cărămizi aşezate în zig-zag.

Actualul clopot mare al bisericii a fost turnat la Ploieşti şi adus de Lascu Anişor Butum şi Nicolae Boboiescu, în anul 1936, deoarece clopotele de la bisericuţa veche fuseseră luate de către armata austro-ungară în 1916, în timpul primului război mondial.

Biserica este aşezată în mijlocul satului, pe strada principală, având hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva".

Pictura este foarte veche, realizată în anii 1776-1778 de către ierodiaconul Constantin din Braşov. Tehnica iniţială ar putea fi "al fresco" terminate "al secco", pe

zone întinse cu intervenţii ulterioare la chipuri şi mâini, prin adăugarea unui grund peste vechile chipuri şi pictarea într-un stil realist a portretelor ce se văd astăzi.

Biserica Cuvioasa Parascheva - Venetia de Jos

Bisericile din Veneţia de Jos

Biserica cu hramul Cuvioasa Parascheva este prima biserică construită din piatră în satul Veneţia de Jos. Nu se cunoaşte data precisă a ridicării ei, cert este însă că ea exista la 1700, când documentele consemnează faptul că biserica ortodoxă a satului a fost dată în folosinţa celor care au trecut la greco-catolicism, credincioşii ortodocşi rămânând fără lăcaş de cult. Biserica, monument istoric, a avut atât pictură interioară cât şi exterioară.

Clopotniţa era cândva o construcţie separată, însă în 1899, cu ocazia renovării, în locul ei s-a construit turnul actual. Pentru că zidul nordic s-a deplasat, cupolele naosului s-au surpat şi în locul lor s-a construit un tavan de scândură.

În 1948, lăcaşul de cult a revenit în proprietatea Bisericii Ortodoxe, când interiorul a fost împodobit cu pictură realizată în frescă.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului" a fost zidită începând cu vara anului 1790 din piatră şi a fost terminată în 1796 . Tradiţia spune că vechea clopotniţă s-a prăbuşit spre asfinţit, iar după 1801 a fost construit turnul actual, puţin mai la vest decât locul iniţial, prelungindu-se astfel şi naosul, fapt dovedit prin lipsa de pictură pe această porţiune.

Biserica a fost pictată de către pictorul Teodor Zugravul împreună cu fiii săi, iar ca şi element deosebit prezintă o reprezentare, pe exterior, a Adormirii Maicii Domnului, hramul acestui lăcaş de cult.

Biserica, declarată monument istoric, a fost renovată şi consolidată în 1930, iar în ultimii ani au fost efectuate din nou alte lucrări de reparaţii.

Biserica Sf Parascheva din Grid

Biserica Sf. Paraschiva din Grid

Biserica parohiei ortodoxe din Grid are hramul Sf. Cuvioasă Parascheva şi a fost zidită pe la anul 1641, date conţinute într-un document găsit sub tabla care acoperă turnul. La data zidirii ei biserica a avut lungimea de 5 metri, cu altar cu tot (acesta avea 2,5 metri). Cupola s-a făcut din piatră de Crisbav şi se păstrează şi astăzi deasupra altarului cu două uşi.

Pictura a fost executată de pictorul Ioan Dako din Braşov, însă ea s-a păstrat

numai până în anul 1898.

La sfârşitul sec. al XVII-lea, biserica din Grid este cedată parohiei unite, ortodocşii fiind nevoiţi să-şi găsească un alt loc în care să-şi poată săvârşi slujbele bisericeşti, ceea ce au şi făcut, amenajâdu-şi o bisericuţă din lemn, apoi între anii 1857-1865 construind o biserică din piatră şi cărămidă. Deşi mare şi frumoasă, din cauza deplasărilor de teren ea a avut nevoie de mai multe consolidări de-a lungul anilor, iar în urma cutremurului din 1940 nu a mai rezistat.

Biserica Sf Mare Mucenic Gheorghe

Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“ din Părău

Biserica din Părău este una dintre cele mai înalte biserici din judeţul Braşov şi are hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

În anul 1755, prin stăruinţa protopopului Stanciu, s-a ridicat în Părău o bisericuţă din piatră şi cărămidă cu o lungime de 11 m şi cu o lăţime de 3,5 m, acoperită cu ţiglă, cu trei clopote, pictată în interior şi care purta hramul "Cuvioasa Paraschiva".

La 8 august 1876 a început extinderea bisericii care a durat 7 ani. Acest edificiu are o înfăţişare impunătoare prin dimensiunile lui. Turla în stil gotic are o înălţime de peste 53 m. În perioada primului război mondial, turnul foarte înalt a folosit ca punct strategic de observare.

În curtea bisericii este ridicată crucea în amintirea Lucreţiei Canja, cunoscută în istorie ca "Eroina de la Olt", cea care a arătat trupelor româneşti în Primul Război Mondial locul prin care se putea trece Oltul.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter