Muzeul de la Noul RomanMuzeul de la Noul Roman

Muzeul de la Noul Român

Muzeul de la Noul Român sau Casa memorială a profesorului dr. Gheorghe Telea se află în satul Noul Român, pe strada principală. Poate fi uşor identificat prin coloritul clădirii, un vineţiu, specific zonei, dar şi prin coloana infinitului în miniatură amplasată la poarta casei.

Muzeul deţine o valoroasă colecţie de icoane pictate pe sticlă şi pe lemn, obiecte de cult, ouă încondeiate, ceramică, mobilier, textile, carte veche religioasă şi o mare bibliotecă personală. Profesorul doctor Gheorghe Telea a reuşit să pună în valoare tradiţiile, obiceiurile şi cultura strămoşească transformîndu-şi casa părintească din Noul Român în muzeu.

Şi-a pus viaţa în slujba promovării tradiţiilor şi a adunat într-o frumoasă şi bogată colecţie obiecte ce au aparţinut lui, părinţilor şi bunicilor din familia Telea-Bologa. S-a strâns un patrimoniu bogat şi diversificat care este prezentat cu mult profesionalism în conacul familiei sale. Este unic în zona Făgăraşului şi merită vizitat, mai ales că pragul vechii case de intelectuali a fost călcat de personalităţi marcante ale vremii.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" din Arpaşul de Sus este amplasată pe dealul ce domină localitatea.

Zidită în anul 1791, prin donatiile credincioşilor, a fost pictată în 1800 de fraţii Grecu. Renovări şi adăugiri au fost realizate în 1824, an gravat pe turnul bisericii.

În 1877 acoperişul va fi transformat din acoperiş simplu gotic, cu vizoare de cărămidă în patru laturi, în stil roman.

Reparaţii la turn si acoperiş s-au mai făcut intre anii 1932 şi 1966.

Pictura din interior a fost executată de familia Grecu din Săsăuşi, in jurul anului 1800.

Fraita veche construita langa DN 1 (Constantin Brancoveanu)

Glăjăriile de la Arpaşu de Sus

În sec. III î.e.n. - I e.n., asezările fortificate şi cetăţile de reşedinţă ale căpeteniilor sau cele cu rol de acropolă închizând incinte restrânse vor începe să se constituie în sisteme de fortificaţii, ridicate prin munca colectivă a obştilor uniunilor politice regionale. Un astfel de centru politic a fost identificat la Arpaşu de Sus.

Tot aici s-au descoperit urme care atestă existenţa în vechime a unei sticlării , care se află la 1 – 1,5 km S de Arpaşul de Sus, pe un platou situat în partea vestică a drumului forestier care duce în pădure, punct numit „la Glăjăria veche", drumul fiind cunoscut sub numele de „calea" sau „hornul Glăjăriei".

În perioada 14 – 30 august 1999, s-au efectuat cercetări arheologice în punctul numit „Luncile Glăjăriei", situat la aproximativ 7 km S de comună, în pădure, pe malul stâng al unui pârâu şi în dreapta drumului forestier care duce la cascada Bâlea. Aici tradiţia menţionează existenţa unei sticlării.

Cu prilejul cercetărilor a fost executată o secţiune S I, lungă de 15 m şi lată de 1,5 m, orientată V – E, prelungită ulterior cu 2 m la capătul estic. Inventarul arheologic rezultat în urma cercetărilor se compune din fragmente de ceramică de culoare roşu-cărămiziu, lustruite la exterior, bucăţi de "frită" incoloră sau colorată (rubiniu, albastru cobalt, galben), sticlă opal, 7 flacoane mici din sticlă incoloră, de formă tubulară cu inel la gură, obiecte de fier, 6 capete de tuburi pentru suflat sticla, un braţ al unui cleşte din fier folosit la prelucrarea sticlei la cald, câteva lame de cuţite, cuie şi piroane aplatizate, cu floarea în formă de „T", un fragment de potcoavă pentru cizme, dălţi şi dornuri mici. La acestea se adaugă o monedă de bronz de 1 kreuzer (crizar) datând din anul 1800.

Delegația României în Lechbruck

,,SWISS INTERNATIONAL HOLIDAY EXHIBITION'' LUGANO -ELVETIA

Targul de turism al Romaniei 16-19 noiembrie 2017

Utile

Vremea in zona Tara Fagarasului

°C
prognoza

Numar urgente: 112

Salvamont Brasov: +40.268.471.517
0-SALVAMONT(0-725826668)

Politia Brasov: 0268-407500

Jandarmeria Brasov: 0268 / 9 5 6; 0268-426589

Politia Fagaras: 0268-213033; 0268-213034

Pompierii Fagaras: 0268-211212

Spitalul Municipal Fagaras-Salvarea: 0268-212521; 0268-212522

Primaria Fagaras: 0268-211313

Sanepid Fagaras: 0268-214805

Gara Fagaras: 0268-211125

Legaturi Utile

 • Comuna Dragus
 • Comuna Mandra
 • Comuna Recea
 • Comuna Harseni
 • Comuna Beclean
 • Comuna Arpasu de Jos
 • Comuna Cartisoara
 • Orasul Victoria
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Vistea
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Comuna Parau
 • Comuna Ucea
 • Comuna Sinca Veche
 • Comuna Sinca Noua
 • Comuna Sercaia
 • Comuna Sambata de Sus
 • Comuna Lisa
 • [vezi mai multe]

Spune parerea ta!

Feedback-ul este intodeauna binevenit. Poti lasa un mesaj pe guestbook-ul nostru aici

facebook     twitter